scientist tests food

Έρευνα

Το Εργαστήριο Χημείας, Ανάλυσης & Σχεδιασμού Διεργασιών Επεξεργασίας Τροφίμων διεξάγει έρευνα στους παρακάτω τομείς:

1. Μελέτη προϊόντων, ιδιοτήτων και διεργασιών τροφίμων και ειδικότερα στα

  • Θερμοφυσικές Ιδιότητες των Τροφίμων
  • Εκτίμηση μερικών λιγότερο γνωστών ελαίων
  • Ρεολογία ζυμαριών ειδικού τύπου
  • Φαινόμενα ροφήσεως σε τρόφιμα και παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα
  • Φυσικά αντιοξειδωτικά
  • Μελέτη Παραδοσιακών Τροφίμων
  • Μελέτη προϊόντων ζυμώσεως σιτηρών
  • Εξώθηση Τροφίμων
  • Ενθυλάκωση διατροφικώς δραστικών ουσιών
  • Διάρκεια ζωής τροφίμων
  • Συσκευασία τροφίμων σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα
  • Μελέτη αρτοσκευασμάτων ειδικής διατροφικής αξίας
  • Ωσμωτική αφυδάτωση με εναλλακτικά σάκχαρα για βελτίωση προϊόντων και παράταση χρόνου διατηρησιμότητας
  • Παρασκευή καινοτομικών προϊόντων, όπως μαρμελάδες με LM πηκτίνες για διαβητικούς, ωσμοκατεψυγμενα φρούτα με βελτιωμένες ιδιότητες, κλπ.
  • Ανάλυση, Σχεδιασμός και Αριστοποίηση Διεργασιών Τροφίμων (Ξήρανση Ρεύματος αέρα, Κενού, Ψεκασμού και Λυοφιλίωσης, Θέρμανσης, Ψύξης/ Κατάψυξης, Απόσταξης, Συμπύκνωσης, Μηχανικών Διαχωρισμών)
  • Προσδιορισμός Μηχανικών Ιδιοτήτων Τροφίμων
  • Σχεδιασμός Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Καταγραφής Δεδομένων
  • Μέτρηση οργανοληπτικών παραμέτρων επεξεργασμένων τροφίμων.

2. Μελέτη Βιοδραστικών Συστατικών Τροφίμων

  • Έρευνα και επιλογή υποστρωμάτων τροφίμων ή αποβλήτων βιομηχανιών τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης πλούσιων σε βιοδραστικά συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας (φυσικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, λιπίδια, κλπ.).
  • Βελτιστοποίηση μεθόδων εκχύλισης για απομόνωση φυσικών βιοδραστικών συστατικών (κλασσική, υπέρηχοι, μικροκύματα).
  • Ανίχνευση, ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός λιπιδικού προφίλ (λιπιδίων, λιπαρών οξέων, λιποδιαλυτών βιταμινών, κλπ.) με μεθόδους GC, GC/MS, Iatroscan-FID, LC-MS, HPLC-DAD και NMR. Λιπιδομική – προσδιορισμός του ολικού προφίλ των μεταβολιτών με μεθόδους GC-FID, LC-MS, NMR και Iatroscan-FID.
  • Διαχωρισμός και ταυτοποίηση μοριακών ειδών βιοδραστικών συστατικών με GC/MS, LC-MS, NMR, HPLC-UV.
  • Μέτρηση αντιοξειδωτικής (FRAP, TEAC, DPPH) – αντιμικροβιακής δράσης, εκχυλισμάτων ή/και απομονωμένων βιοδραστικών συστατικών.
  • Εφαρμογή φυσικών αντιοξειδωτικών σε έλαια – έλεγχος σταθερότητας μετά από θερμική επεξεργασία.